Zondag 20 maart….

Wederom een zondagmiddag waarin we ons in het zweet kunnen werken; Matchday in Winschoten! We verwelkomen deze middag onze tegenstander (misschien is het beter om te zeggen ‘aartsrivaal’) uit Stadskanaal. We hebben dus een heuse derby om ons door te vechten…..

We zijn helemaal compleet en we hebben alle tijd om het bad op te bouwen want we spelen de enige wedstrijd vandaag in ‘De Watertoren’. Geeft ons dus ook de tijd om uitvoerig te kunnen praten over de tegenstander in het teamoverleg voor de wedstrijd. We weten ongeveer hoe onze tegenstander is en bespreken hoe we ze het beste kunnen bespelen. Ook de scheidsrechters merken dat beide ploegen tijd genoeg hebben voor de voorbereiding en willen dan ook graag eerder dan gepland beginnen. Jammer, ze hadden zelf ook beter meer tijd in hun eigen voorbereiding kunnen steken, naar later zal blijken…..

Laten we dan toch maar op tijd beginnen: Periode 1; bijna niemand weet hoe het kan maar Gijs ligt al na 15 seconden spelen met 20 seconden rust aan de kant. Gelukkig voor ons wordt er niet gescoord en we gaan verder. Na bijna twee minuten krijgt Arjen een p’tje. Vijf seconden later weet ZPC Stadskanaal te profiteren en scoort; 0-1. Het is in de beginfase voor beide ploegen te zenuwachtig en te gehaast spelen; het lijkt af en toe wel een zwemwedstrijd….. Er gebeurt in deze periode niet veel bijzonders meer; Stadskanaal krijgt een u20 en Rik wordt even naar de kant gestuurd. Beide teams scoren niet uit de man meer.

Periode 2; na het inspirerende praatje van coach Maarten gaan we weer verder met de wedstrijd waarin we iets meer vechtlust moeten laten zien. Bas neemt dit wel heel letterlijk en veroorzaakt een strafworp. Stadskanaal profiteert; 0-2. Ook Rutger biedt hevig verzet en krijgt na dik twee minuten ook een p-tje; ook dit keer gelukkig geen score voor de tegenstander. Na iets meer dan twee minuten heen en weer zwemmen en slordige aanvallen van beide ploegen weet dan eindelijk Hans het net te vinden; 1-2. Vijftig seconden voor het einde van de tweede periode besluit Arjen om de aanval van Stadskanaal niet af te wachten en sprint alvast de aanval in. Na een prachtige pass van Frank, en nog een sprintje, wordt er dan ook onder in de korte hoek gescoord; 2-2. Wel een beetje jammer dat met nog 1 seconde op de klok Arjen er ook nog een keer uit wordt gestuurd……

Periode 3; de man minder weten we in het begin van deze periode door te komen, maar al na 21 seconden mag Gijs weer een keer naar de kant; p-tje…gelukkig voor ons weer geen score. Dik een minuut later weet Hans weer te scoren, 3-2. Zenuwachtig spelen, kansen niet afmaken, een zwemwedstrijd…..het valt niet mee dat waterpolo! Gelukkig weet Hans na twee minuten nog een keer te scoren, 4-2. Twee minuten voor het einde van deze periode hebben we een man meer; direct maar een time-out maar dat beetje extra rust brengt ons helemaal niets. 52 seconden voor het einde van deze periode krijgt Arjen weer een p; dat is nummer drie en dat betekent dus bankhangen en niet meer meedoen! Ook een time-out bij de tegenstander leidt tot niets, de stand blijft 4-2.

Periode 4; we staan nog voor, laten we dit zo houden en er helemaal voor gaan! Na een wat chaotische aanval zorgt Bas in de rechterhoek voor het mooiste doelpunt van de hele wedstrijd: een loepzuivere boogbal in de lange hoek! Een prachtig voorbeeld van hoe ze in het welbekende boekje staan! Stand is 5-2. In de volgende aanval scoort Stadskanaal weer; 5-3. Na bijna anderhalve minuut krijgen we een strafworp mee, Jeroen scoort de 6-3. Tien seconden later krijgt Rik 20 seconden rust maar er wordt niet gescoord. Ook Jeroen begaat een foutje in het 5-metergebied en krijgt dus een strafworp tegen, deze wordt benut en het is dus 6-4. De volgende uitsturing is ook voor Jeroen; nog 2:15 te spelen. Na een time-out van Stadskanaal wordt er niet gescoord. Jeroen haalt nog wel zijn gram door te scoren met een hard schot in de lange hoek. Nog 59 seconden te spelen en het is 7-4. OP de klok staan nog 34 seconden….de coach vraagt een time-out aan. De geboden rust brengt ons niets. Om de spanning terug te brengen veroorzaakt Bas 10 seconden voor het  einde nog een strafworp; brengt de eindstand op 7-5……

Zoals eerder gezegd; het was een echte derby. We wisten vantevoren dat we het niet makkelijk zouden krijgen en dat ook onze tegenstander alle tactieken en trucs zou gebruiken die ze in het assortiment hebben. Dit ontaarde regelmatig in onsportief gedrag. Mede door het abominabele optreden van beide scheidsrechters is er veel ergernis ontstaan. Er werden, grove, overtredingen gemaakt die niet bestraft werden. Daar tegenover werden er overtredingen gezien die er helemaal niet waren, mede om voorheen gemaakte fouten te compenseren. Ik moet er wel bij zeggen dat dit voor beide ploegen gold, dus voordeel hebben we er beide niet van gehad. Het arbitrale duo verdient voor deze wedstrijd wat mij betreft zeer zeker geen pluim. Het was bekend dat het een duel om de punten zou worden. GZVW staat op positie nummer 4 in de ranglijst, Stadskanaal op positie nummer 2. De eerste drie ploegen uit de competitie gaan promoveren. Iets wat, denk ik, voor beide ploegen niet wenselijk is, is het promoveren naar derde klasse bond. We hadden eerder al begrepen dat Stadskanaal voor het kampioenschap wil gaan, mede omdat het nu zo goed gaat. Als je als GZVW zijnde dan na de wedstrijd tijdens het (sportief gebaar….) handen schudden iets te horen krijgt als ‘succes in de derde klasse volgend seizoen’ gaan je de haren recht omhoog staan. Dit is een uitspraak die zó onsportief, zó kleinerend, zó kinderachtig en zó walgelijk is…….eigenlijk verdient een ploeg die zulke uitspraken doet het om te degraderen…..

Nr 5, Arjen